Vocația unui înțelept

Mesagerul divin: Swami Vivekananda.

de Adrian Gheorghe
Swami Vivekananda 12 ianuarie 1863 - 4 iulie 1902
Swami Vivekananda 12 ianuarie 1863 – 4 iulie 1902

Swami Vivekananda va fi amintit pentru totdeauna ca un om al lui Dumnezeu, un erudit și un înțelept care a trăit pentru a-și împărtăși cunoștințele cu ceilalți. Născut în Calcutta, India, ca fiu al unui avocat bogat și al soției sale devotate, Swami Vivekananda a dat întotdeauna dovadă de o inteligență excepțională și de o memorie uimitoare. Încă de la vârsta de șapte ani, putea recita în limba sanscrită și putea memora pasaje semnificative din Ramayana și Mahabharata.

În adolescență, Swami Vivekananda a devenit interesat de filozofia indiană și a început să studieze diferitele școli de gândire indiene, în special Vedanta. A fost atras de învățăturile lui Ramakrishna, un sfânt indian cunoscut pentru experiențele sale extatice și înțelepciunea sa profundă. Swami Vivekananda a devenit discipolul lui Ramakrishna și, după moartea acestuia, a început să împărtășească învățăturile sale cu întreaga lume.

În 1893, Swami Vivekananda a făcut o prezentare remarcabilă la Parlamentul Mondial al Religiilor din Chicago, devenind primul reprezentant al hinduismului care a luat cuvântul într-un forum internațional. El a vorbit despre toleranță și respect pentru diferite religii și a promovat înțelepciunea interioară și pacea ca mijloace de a atinge iluminarea spirituală, devenind astfel un adevărat mesager al înțelepciunii indiene, încurajând oamenii din întreaga lume să îmbrățișeze filosofia spirituală.

 Swami Vivekananda la Parlamentul Mondial al Religiilor din Chicago, 1893

"Tat tvam asi" "Aham Brahmasmi" ("Că tu ești", "Eu sunt Brahman"). Când un om realizează acest lucru, toate nodurile din inima sa sunt tăiate, toate îndoielile sale dispar".

A trăit o viață dedicată învățării și împărtășirii înțelepciunii sale cu întreaga lume, fie că erau discipoli sau străini, prieteni sau recent cunoscuți. A înțeles că toți suntem „vecini” și și-a oferit întreaga viață în sprijinul umanității, din momentul în care și-a realizat misiunea și până în momentul în care a părăsit această lume lâsând în urmă o moștenire spirituală de excepție.

Swami Vivekananda a încurajat oamenii să-și găsească adevărata identitate spirituală prin cunoașterea de sine și înțelegerea filozofiei Vedanta. El a urmat scopul final al vieții, Realizarea de Sine predând o spiritualitate experiențială pentru a experimenta Divinul din interior. Swami Vivekananda a împărtășit bogăția spirituală a Indiei prin învățăturile sale Yoga și Vedanta cu ființele receptive în plan spiritual din întreaga lume.

 Swami Vivekananda și un grup de discipoli

"Trebuie să te dezvolți din interior spre exterior. Nimeni nu te poate învăța, nimeni nu te poate face spiritual. Nu există alt învățător decât propriul suflet."

Moștenirea lăsată de Swami Vivekananda continuă să inspire oamenii și astăzi, întrucât învățăturile sale despre autorealizare și spiritualitatea experiențială s-au extins în multe direcții și au influențat știința, arta și medicina. El a împărtășit o nouă viziune a universului nemărginit ca știință interioară a conștiinței, iar viziunea sa ne poate ghida spre o altă transformare a civilizației, de la tehnologia exterioară la o eră a conștiinței superioare.

Swami Vivekananda 12 ianuarie 1863 - 4 iulie 1902, născut Narendranath Datta , a fost un călugăr hindus indian, filozof, autor, profesor de religie și principalul discipol al misticului indian Ramakrishna.

Swami Vivekananda va rămâne în memoria umanității un lider spiritual și un învățător care și-a dedicat viața împărtășirii cunoștințelor și înțelepciunii cu ceilalți, încurajând ființele cu aspirații arzătoare să își găsească adevărata identitate spirituală, promovând înțelepciunea și pacea interioară ca mijloace de a atinge Iluminarea Spirituală.