Cursul 4
Asanas, posturile corporale în Hatha Yoga
5

Natura tuturor practicilor yoghine este psihofiziologică. Deși fiecare practică yoghină este de natură psihofiziologică, acele practici care pun accentul pe controlul direct al proceselor mentale sunt mai mult psihologice. Unele practici yoghine de Hatha Yoga sunt mai mult fizice sau fiziologice decât psihologice. Doar aceste practici yoghine care sunt predominant de natură fizică sau fiziologică ar putea fi denumite exerciții. Practicile yoghine încep să lucreze asupra aspectului cel mai exterior al personalității. Corpul fizic este punctul de plecare practic și familiar pentru majoritatea oamenilor. Atunci când se înregistrează un dezechilibru la acest nivel, organele, mușchii și nervii nu mai funcționează în armonie, ci mai degrabă acționează în opoziție. Tehnicile Hatha Yoga ajută la depășirea acestor dezechilibre și la crearea armoniei în corp și în minte.

Datorită autenticității, Yoga tradițională este o practică de conștientizare care direcționează atenția spre momentul prezent. Cuvântul hatha este format din două silabe “ha” și “tha”; ”ha” înseamnă lunar (și este asociat cu Ida nadi), iar ”tha” înseamnă solar (și este asociat cu Pingala nadi). Canalele energetice Ida nadi și Pingala nadi corespund respirației, care curge prin nările stângă și dreaptă. Hatha Yoga este modalitatea de a uni polaritățile opuse (- +) și conține mai multe tehnici. Hatha Yoga este favorabilă sănătății și longevității. Ea favorizează digestia și circulația sângelui, facilitează o bună funcționare a organelor interne, previne și ajută în tratarea multor boli. Practicarea regulată a posturilor Hatha Yoga va dezvolta atenția, disciplina și concentrarea. Flexibilitatea mentală și fizică merg împreună și sunt necesare pentru succesul concentrării și creșterea puterii mentale.

Deși cuvântul asana înseamnă postură sau scaun, în prezent, termenul este folosit în mod obișnuit pentru a se referi la oricare postură fizică din sistemul Hatha Yoga. Asanas ajută la creșterea flexibilității și a forței, stimulând în același timp cadrele fiziologice ale organismului, cum ar fi sistemul nervos, circulator, imunitar și digestiv.

Adesea se crede că asanas sunt doar exerciții fizice. Acest lucru este adevărat, dar nu transmite întreaga lor semnificație, ele au o influență profundă asupra corpului. Fiecare persoană este alcătuită din trei aspecte: corp, minte și conștiință, care se contopesc pentru a constitui întreaga noastră ființă. Asanele urmăresc să influențeze toate aceste trei aspecte, să le modeleze și să le încadreze într-un tot armonios. Posturile corporale stimulează  corpul energetic, purificând canalele de energie (nadis) și centrii energetici (chakras). Practicarea posturilor (asanas) necesită implicarea activă a întregii ființe cât mai deplin posibil și conștientizarea aspectelor subtile în raport cu postura practicată.

Yoga Sutras a lui Patanjali descrie asana ca având două calități importante. Prima este stabilitatea și vigilența iar cea de-a doua este capacitatea de a rămâne confortabil într-o postură. Atunci când practicăm asanas, aceste două calități ar trebui să fie prezente.

Deși anumite posturi sunt favorabile meditației, Hatha Yoga pune accentul pe practicarea diferitelor tipuri de asanas pentru a menține o stare sănătoasă a corpului și, de asemenea, pentru a determina un ritm al funcțiilor sale, astfel încât acesta să fie favorabil procesului mai subtil de introducere a unui echilibru și a unui ritm în fluxul de energie pranic. Astfel, asanele constituie însăși baza practicii yoga propriu-zisă.

Prin practicarea posturilor (asanas) se intră pe calea unei conștiințe superioare ceea ce facilitează înțelegerea relației noastre cu existența. Practica Hatha Yoga consecventă ajută în depășirea problemelor de sănătate, a durerilor și a depresiei mentale. Prin purificarea corpului și echilibrarea energiilor polar opuse (yin-yang) se ajunge treptat la o stare de concentrare superioară. Acest lucru creează suportul celei mai bune sănătăți fizice și mentale.

Asanas sunt destinate exercitării temeinice a organelor interne, și anume ficatul, splina, pancreasul, intestinele, inima, plămânii, creierul și glandele; tiroida și paratiroidele din zona gâtului, glandele suprarenale, glandele hipofiză și pineală din creier, care joacă un rol foarte important în menținerea sănătății, în metabolism și în structura, creșterea și nutriția diferitelor tipuri de celule și țesuturi din organism.

Din punct de vedere istoric, diferite texte au conturat un număr variabil de asanas. Gheranda Samhita, sugerează că există până la 8,4 milioane de asanas. Dintre acestea 84 sunt cele mai folositoare, dintre care enumerăm 12 cele mai importante: Sirsasana, Sarvangasana, Halasana, Matsyasana, Bhujangasana, Salabhasana, Dhanurasana, Ardha-Matsyendrasana, Paschimothanasana, Shavasana, Siddhasana și Padmasana. 

Pe parcursul acestui curs vă sunt redate instrucțiuni detaliate privind tehnica posturilor și ilustrațiile, astfel încânt oricine să le poată practica cu ușurință prin parcurgerea lui.

Pregătirea pentru Asanas

Asanele și conștientizarea efectelor subtile sunt absolut necesare pentru o stare de bine și pentru sănătate. Scopul final al practicii yoga, este de a ajuta practicantul să atingă eliberarea (moksha) de suferința din ciclul morții și al renașterii. Beneficiile Hatha Yoga sunt sporite cu o practică lentă, blândă și susținută. Obiectivul posturilor este de a întări și echilibra corpul, de a îmbunătăți postura în sine și de a crește flexibilitatea, stabilitatea și concentrarea. Yoga, dacă nu o realizăm în natură o vom face întotdeauna într-o cameră curată și bine aerisită, cu cât mai puține obiecte. Aceasta ajută mintea să se concentreze. Asanele pot fi practicate în orice moment al zilei, dar nu după mese. Acestea se realizează întotdeauna cu stomacul gol sau la cel puțin două ore și jumătate după ultima masă.

Cel mai bun moment pentru practică este între 3:30 și 5:30 dimineața. Acest moment se numește Brahma muhurtaDupă o noapte de somn bun, mintea este odihnită, calmă și senină. În acest moment, atmosfera este pură și liniștită, activitățile stomacului și ale intestinelor nu sunt foarte active, iar mintea este goală de gânduri și este lipsită de impresii profunde la nivel conștient. Următorul moment foarte favorabil este chiar înainte de răsăritul soarelui. Veți constata că mușchii sunt mai rigizi dimineața devreme, comparativ cu după-amiaza târziu, când devin mai flexibili, cu toate acestea, dimineața este recomandată pentru practică. Seara, o oră înainte de apus și una după, de asemenea, reprezintă o perioadă favorabilă.

Pentru aceste practici folosiți o pătură din material natural deoarece aceasta va acționa ca un izolator între corp și sol. Nu folosiți o saltea, aceasta nu oferă un sprijin suficient. În timpul practicii este mai bine să purtați haine lejere, ușoare și confortabile. Înainte de a începe, scoateți ochelarii, ceasurile și orice bijuterie sau accesoriu.

Nu faceți eforturi, încercați să vă relaxați întregul corp.

Exerciții de pregătire pentru practică
Tadasana, postura muntelui
Tadasana, postura muntelui

În picioare, spatele drept, cu mâinile pe lângă corp, picioarele sunt ușor distanțate între ele. Pe cât posibil ochii rămân închiși pe tot parcursul încălzirii și al ședinței de asanas (exceptând cazurile unde ni se cere explicit să îi deschidem).

Gândurile având o natură statică se elimină din câmpul conștiinței prin simplă comandă mentală. Efectuați eliminarea gândurilor negative și a ideilor obsesive ori de câte ori este necesar chiar și în afara ședinței propriu zise de asanas. Nu bruscați mintea, fiți blânzi cu ea, eliminați conținutul negativ. Gândurile pozitive ajută în procesul eliberării, gânduri care într-o etapă avansată vor fi transcense cu ușurință pentru a trece în tărâmul, pur și misterios ce se află dincolo de minte.

Luăm o atitudine mentală pozitivă. Conștientizăm gândurile ca pe ceva separat de noi. Începem eliminarea gândurilor negative și a ideiilor obsesive. Conștientizăm o stare de pace mentală.

Rotația lentă și amplă a capului


Ochii sunt în continuare închiși. Începem primul exercițiu de încălzire. Atenția este focalizată la nivelul gâtului.
Rotim lent și amplu capul în sens orar, polaritate
– yin;
Conștientizăm activarea polarității 
– yin  la nivelul centrului energetic Vishuddha chakra
Rotim lent și amplu capul în sensul invers acelor de ceasornic, polaritate
+yang;
Conștientizăm deblocarea energiilor subtile de la nivelul gâtului, activarea centrului energetic
Vishuddha chakra.
Trecut prezent și viitor ne apar ca fiind o singură clipă.

Mișcări rapide ale capului


Efectuăm setul de mișcări rapide: două spre stânga, două spre dreapta, două oblic stânga, două oblic dreapta, două spre spate; această serie este echivalentă cu o repetare; executăm 5-9 repetări.

Conștientizăm fine vibrații în creștetul capului, activarea centrului energetic Sahasrara.
Stare de expansiune a conștiinței.

Pendularea capului


Pendulăm capul cu mișcări rapide stânga-dreapta, atenția este focalizată în mijlocul frunții. Conștientizăm activarea centrului energetic de comandă
Ajna chakra, stare de claritate.

Rotația brațelor


Deschidem ochii. Atenția este focalizată la nivelul umerilor. Rotim rapid si amplu brațele spre spate; schimbăm sensul; Rotim rapid și amplu brațele spre față. Sesizăm eliminarea energiilor negative din brațe. Scuturăm palmele pentru a le elimina complet. Conștientizăm energizarea brațelor și armonizarea centrilor energetici secundari de la nivelul umerilor.

Flexia coloanei vertebrale

Ochii sunt deschiși. Efectuăm mișcări de balansare a umerilor în plan lateral în timp ce flexăm coloana vertebrală în ambele direcții, stânga-dreapta. Bazinul rămâne nemișcat. Pe durata mișcărilor de balans menținem atenția asupra coloanei vertebrale;
La conștientizare închidem ochii. Sesizăm puncte în vibrație de-a lungul coloanei vertebrale. Dacă apar senzații dureroase direcționăm mental în punctele respective fascicule de curenți bioluminiscenți, albi strălucitori, percepem eliminarea durerilor, alinare.

Elongația coloanei vertebrale

Ochii sunt deschiși. Picioarele sunt ușor depărtate. Plasăm palmele la punctul de inserție cu bazinul, degetul mare este direcționat către în față. Genunchii sunt ușor flexați. Împingem cât mai mult brațele pentru a întinde coloana, coatele sunt întinse. Gâtul rămâne drept, în prelungirea coloanei vertebrale pe tot parcursul execuției. Expirăm profund pe gură, inspirăm profund pe nas și realizăm o retenție pe plin a suflului. Totodată atenția este concentrată asupra fluxului de Energie Cosmică ce pătrunde prin creștetul capului (deschizătura Brahmarandra) la nivelul centrului energetic Sahasrara și coboară prin coloana vertebrală, ca print-un tub gol până la baza coloanei între anus și sex la nivelul centrului energetic Muladhara chakra.

La conștientizare sesizăm lărgirea temporară a spațiilor dintre vertebre, degajarea discurilor intervertebrale, dilatarea spațiilor intercostale, elasticizarea coloanei vertebrale, tonus vital, stare amplă de revitalizare, având ca focar de iradiere coloana vertebrală.

Masajul gastric sub stern

Punctul dureros care urmează a fi masat se află la aproximativ 2 cm sub stern.
Prindem cu mâna stângă încheietura mâinii drepte, masăm cu degetul mare al mâinii drepte punctul dureros de sub stern în sens orar
yin –. Schimbăm apoi sensul de rotație în sens invers acelor de ceasornic yang +, prinzând totodată cu mâna dreapta încheietura mâinii stângi;
Percepem energizarea plexului solar, eliminarea energiilor negative și a tensiunilor la acest nivel. În timp prin masaj, punctul dureros va ceda.

Shavasana: relaxarea yoghină completă
Shavasana

Shavasana este una dintre posturile principale iar relaxarea profundă este esența realizării acesteia. Fiecare ședință de Hatha Yoga începe cu exercițiile de încălzire și se termină cu Shavasana.

Tehnica de execuție
Ne întindem pe spate cu capul către răsărit. Mâinile sunt pe lângă corp cu palmele orientate în sus, picioarele sunt ușor depărtate. Ne simțim corpul greu, abandonat la sol.
Începem relaxarea yoghină completă de la vârful piciorului stâng, relaxăm degetele de la piciorul stâng, talpa, călcâiul, glezna, gamba, genunchiul, pulpa piciorului stâng. Comparăm piciorul stâng relaxat cu piciorul drept nerelaxat. Percepem diferența. Mutăm atenția la vârful degetelor piciorului drept. Relaxăm degetele piciorului drept, talpa, călcâiul, glezna, gamba, genunchiul, pulpa piciorului drept.
În continuare relaxăm mâna stângă, relaxăm degetele mâinii stângi, palma, încheietura mâinii stângi, antebrațul, cotul, brațul, umărul mâinii stângi. Comparăm brațul stâng relaxat cu brațul drept nerelaxat. Observăm diferența. Mutăm atenția și relaxăm degetele mâinii drepte, palma, încheietura mâinii drepte, antebrațul, cotul, brațul, umărul mâinii drepte. 
Mutăm atenția în zona bazinului și relaxăm fesele, baza
 coloanei vertebrale, treptat toată coloana vertebrală până la gât, relaxăm mușchii gâtului, pielea capului până în creștet. Mutăm atenția și relaxăm organele sexuale, stomacul, pieptul, umerii, gâtul, bărbia, maxilarul, buzele, nasul, pomeții, pleoapele, globii oculari, fruntea, și pielea capului. Urmărim să păstrăm conștiința trează.
Experimentăm pierderea conturului corporal, stare de expansiune. 

Revenim mișcând ușor degetele de la mâni și de la picioare.

Elemente de Yoga Nidra - somnul yoghin conștient

Omul modern, atât de absorbit de tehnologie și de supraviețuirea materială a devenit aproape inconștient de ceea ce se petrece în jurul său; circumstanțele vieții contemporane, îl alimentează zilnic cu tensiuni. Se pare că majoritatea bolilor și afecțiunilor își au rădăcinile în tensiunile inconștiente acumulate din cauza stresului. Tensiunea inconștientă este cea care a alimentat aceste sentimente de anxietate și nemulțumire provocând adesea diverse tulburări psihologice, precum și boli fizice.

Acest lucru a dus la o dispersie a echilibrului, armoniei și a energiilor umane pe mai multe niveluri.  Yoga Nidra induce o stare de relaxare profundă a întregului corp și a fost recunoscută ca o tehnică esențială pentru meditație, a conștientizării de sine oferind o metodă de calmare a minții într-un mod sigur, eficient și profund odihnitor.

Somnul yoghin este un somn relaxant conștient și fără vise, iar practicarea sa funcționează în sensul îmbunătățirii clarității mentale și a îmbunătățirii sănătății fizice. Yoga Nidra reduce stresul în sistemul minte-corp. Acest lucru ne permite să avem un somn odihnitor peste noapte, ceea ce ajută la reducerea oboselii din timpul zilei. Acest lucru se întâmplă progresiv și necesită timp și o practică regulată.

Yoga Nidra este o practică a conștientizării profunde, este odihnitoare și poate fi realizată de oricine. Aceasta combină relaxarea corporală, respirația și meditația pentru a crea un proces de auto-vindecare. Prin procedura sa simplă de diminuare a stresului ne ajută în lupta de prevenire a bolilor și ne eliberează de tensiuni.

În știința Yoga, relaxarea este definită ca o stare în care există o triplă eliberare a tensiunii: fizică, emoțională și mentală. Practica Yoga Nidra este concepută pentru a elimina tensiunile de la aceste trei niveluri. Printre beneficiile practicii Yoga Nidra asupra minții se numără: eliberarea de condiționări, ignoranță și concepte false; extinderea, deschiderea și trezirea acesteia fără a o constrânge.

Yoga Nidra eliberează ființa de temeri, furie și gelozie și ajută la eliminarea conceptelor false prin intermediul unei înțelegeri mai profunde a ființei interioare și a caracterului existenței. Prin Yoga Nidra emoțiile înrădăcinate în subconștient sunt aduse la suprafață, în percepția conștientă, și apoi sunt eliminate prin conștientizare. Ele se estompează și încetează să mai declanșeze tulburări interioare și influențe nefavorabile, și nu doar pe parcursul practicii Yoga Nidra, ci și în viața de zi cu zi. Această purificare mentală aduce cu sine o stare de relaxare permanentă.

Organele fizice vor funcționa întotdeauna bine atunci când mintea este calmă și armonioasă. În cazul stresului psihologic, vor putea exista repercusiuni corporale nefavorabile ca urmare a tulburărilor extreme care intervin asupra ritmului natural al corpului. Tensiunea mentală zilnică duce la o oboseală musculară și mentală excesivă. Rezultatul fiind o scurgere continuă de energie din organism care în cele din urmă se transformă în oboseală cronică. Așadar tensiunea din minte are ca rezultat o gamă de așa-zise boli civilizate. Analgezicele ar putea oferi un ajutor pe termen scurt, însă, acestea vor produce în plus efecte nedorite nefavorabile și fără a elimina cauza de bază al tensiunii; ele pot trata doar simptomele și nu vor aduce o alinare de durată. Percepția profundă a propriei ființei interioare este cea care duce la o relaxare durabilă în adevăratul sens al cuvântului.

Yoga Nidra, poartă către Sinele Divin Atman

Adevărata relaxare apare atunci când se atinge o stare care se poate numi conștiință spirituală. În Yoga Nidra, în timp ce conștiința lumii este slăbită și relaxarea este profundă, rămâne o luciditate interioară și experiențele pot fi absorbite pentru a fi rememorate mai târziu. Yoga Nidra este o stare de conștientizare profundă și conștientă a somnului. 

Conștientizând fundalul, martorul tăcut din spatele tuturor aparențelor, fluxul vieții încetează să mai producă griji. Aceasta este adevărata relaxare. Ea se realizează prin practicarea yoga în general, și este ajutată de Yoga NidraMintea inconștientă funcționează la un nivel mai profund: este un somn ghidat de o conștiință profundă, un somn conștient.

Prin Yoga Nidra reușim să ne menținem conștiința de Sine în starea de somn profund, precum și în stările de veghe și de vis. Aceasta este tăcerea și liniștea din interior. Yoga Nidra este atunci când ne odihnim în cea de-a patra stare (turiya) de conștientizare a Sinelui Divin (Atman) starea de Revelare a Sinelui, starea de dincolo de corp, minte, timp și spațiu. Ca atare, este starea de Extaz Divin (Samadhi) sau de conștiință unitară, care culminează dincolo de toate mișcările minții la cel mai înalt nivel (Nirvikalpa Samadhi).

Yoga Nidra este starea în care suntem adormiți față de lumea exterioară, dar treji în ființa noastră interioară. În această stare exaltată existăm în realitatea vibrației sunetului primordial și a conștiinței pure. Yoga Nidra necesită să renunțăm la toate amintirile și la imaginație și să luăm contact cu lumina noastră interioară imuabilă din care întregul univers și întreaga natură se ridică ca pace nemărginită.

Intuiția trezită în starea de Yoga Nidra permite ființei să găsească în interiorul său răspunsurile la toate problemele. Adevărata natură și integritatea ființei se manifestă în această stare, permițându-i să trăiască o viață plină de sens și pașnică în orice mediu. Această practică favorizează deschiderea „celui de-al treilea ochi”, care duce conștiința dincolo de personalitatea condiționată, cu tensiunile și complexele sale. Yoghinul nu se mai identifică emoțional cu mintea și corpul, acum întreaga sa ființă este pătrunsă de Conștiința Divină.

Învățătura milenară yoghină afirmă: „Prin urmare, realizați-vă cu mintea nemișcată propria voastră natură adevărată, care este conștiința unică, pură și indivizibilă care stă la baza minții neliniștite ce este compusă din întregul univers în toată diversitatea sa. Realizați, cu mintea nemișcată, starea dintre somn și veghe. Acesta este adevăratul Sine, inerent în care mintea nu se mai amăgește.”

Yoga Nidra și insomnia

Somnul ar trebui să fie un proces simplu, dar din cauza stresului adesea nu este așa. Omul modern adoarme stresat și, uneori, se trezește mai obosit decât înainte de a adormi. Un somn bun reîncarcă vitalitatea consumată în timpul stării de veghe și este esențial pentru a trăi o stare de bine. Capacitățile fizice sunt revitalizate, iar vitalitatea consumată în acțiunile obișnuite este recuperată. Un somn excelent are ca rezultat o îmbunătățire amplă a vitalității corporale și a concentrării mentale. În general, nu folosim Yoga Nidra pentru a adormi, dar factorii care favorizează Yoga Nidra sunt cei care stimulează și somnul, reducând la minimum stimularea senzorială: liniștea, relaxarea musculară, o temperatură confortabilă și întunericul. În timp, practica Yoga Nidra înainte de a adormi vă poate ajuta să vă reduceți orele de somn în cazul în care dormiți prea mult și vă permite să adormiți instantaneu în cazul în care suferiți de insomnie. Yoga Nidra restabilește echilibrul somnului și favorizează o stare bună de sănătate. Detașându-vă  înainte de a adormi de acumulări, corp și minte, adormind cu această conștiință de fiecare dată, într-o dimineață, este posibil să vă treziți Iluminați. 

Sankalpa și Yoga Nidra

Conștiința nu are limite și există într-o stare de posibilități infiniteÎn natura sa infinită aceasta manifestă o cunoaștere perfectă și o conștientizare a totului. Ca atare, conștiința nu poate fi limitată de timp și spațiu. În viziunea yoghină capacitatea minții de a gândi, de a fi conștientă, provine din sursa sa care este însăși Realitatea Ultimă. Atunci când mintea yoghină acționează cu perseverență asupra a ceva, în general, acel ceva devine realitate.  

Ființa umană are capacitatea de a-și imagina orice viitor posibil, dar nu îl va vedea împlinindu-se decât dacă perseverează asupra lui și dacă Divinul permite. Un yoghin știe că totul este posibil dar nu și permis. Cu alte cuvinte, atunci când își dorește cu adevărat ceva și este dispus să acționeze cu maturitate (trup, minte și suflet) în acea direcție pentru a-și atinge obiectivul, și dacă obiectivul său este în acord cu Voința Divină atunci reușește.

Sankalpa este o practică care permite să vă accesați mintea inconștientă pentru a vă descoperi și a vă realiza cele mai profunde și autentice dorințe. Stabilirea unei intenții (sankalpa) în Yoga Nidra vă poate inspira, motiva și determina. Intențiile vă pot ajuta să rămâneți concentrați și să vă mențineți mintea constantă. O sankalpa (intenție) poate fi un cuvânt, o mantra, o frază, o afirmație. Poate fi chiar și o culoare, o vibrație bună, un loc fericit, un sentiment care doriți să îl trimiteți cuiva drag. Intențiile fiind deschise interpretării, sunt stabilite de fiecare dintre noi în parte. De asemenea se poate alege tipul de intenție pe care doriți să o folosiți în funcție de rezultatul dorit – fie că doriți să rămâneți prezent, să vă simțiți într-un anumit fel, să invocați un anumit tip de schimbare, să trimiteți energie pozitivă cuiva care are nevoie.

Întregul univers este intenția (sankalpaRealității Ultime, iar noi, ca ființe umane, am primit, printr-un mijloc sau altul, această capacitate de a ne realiza prin El propria intenție (sankalpa). În cel mai pur sens, totul este sankalpa lui Dumnezeu. Fiecare gând pe care îl avem, fiecare act pe care îl facem, fiecare cuvânt care iese din gura noastră face parte din sankalpa dăruită de Dumnezeu. În această viziune pură, totul este gândirea și fapta lui Dumnezeu.

Atunci când aspiratul la starea de yoga, prin intermediul practicii sale, atinge o anumită capacitate mentală, el poate realiza mai repede sau imediat ceea ce unui alt aspirant îi poate lua mai mult timp să realizeze. Mintea este, fără îndoială, un aparat eficient, deoarece are capacitatea de a gândi, de a imagina prin intermediul Sursei sale care este însăși Conștiința Supremă. Așadar omul a primit capacitatea de a urgenta ceea ce are nevoie, de a face.

Decide și creează-ți intenția, sankalpa

Sankalpa ar trebui să fie indusă în subconștient după ce ați realizat tehnica relaxării yoghine complete în Shavasana, atunci când nu există activitate mentală, când mintea este liniștită și calmă, când vă aflați într-o stare cât mai naturală, atunci când vă simțiți centrat și liniștit. O sankalpa se poate contura într-o declarație scurtă pozitivă, exprimată mental, care este imprimată în subconștient în timp ce vă aflați în Yoga Nidra. Deoarece în starea de Yoga Nidra subconștientul este susceptibil și receptiv la autosugestii, sankalpa devine un instrument simplu și puternic, care vă poate ajuta în yoga dar și în urgentarea necesităților benefice. În mod tradițional sankalpa este practicată și repetată doar în timp ce se face Yoga Nidra.