Cursul 3
Prana, rolul său subtil
4

În lucrările yoga, cât și în tratatele medicinii tradiționale indiene Ayurveda “prana” este cuvântul sanscrit pentru respirație, forță vitală sau principiu vital. Cu toate acestea prana nu este respirația. Respirația este doar funcția externă a principiului energetic numit prana

Prana este o energie inteligentă, un principiu foarte subtil, eteric, mai subtil decât electricitatea și pulsează în corp printr-o rețea de canale corporale subtile (nadis). Prana datorită faptului că are memoria karmică, (a acțiunilor individuale) imprimată în ea, funcționează în fiecare ființă într-un mod unic. Aceasta există ca o energie universală nu numai în canalele noastre corporale subtile, ci și în întregul Univers. Prana este marea de Energie Cosmică care umple și activează toată materia și este, de asemenea, forța care curge și îndeplinește funcții vitale în toate formele de viață.  

Energia pranică este cea care permite corpului fizic să funcționeze, inclusiv funcțiilor de respirație, digestie și de circulație a sângelui. Totul este controlat de mișcarea acestei energii inteligente. Prana este ceea ce ne înconjoară și ne hrănește subtil. Așadar Prana se găsește în noi, în aerul pe care îl respirăm și în lumina soarelui și de asemenea prana se găsește în alimente și apă.

Vayavah, suflurile subtile

Respirația se mișcă în mod constant. Fiecare respirație curăță corpul și hrănește fluxul sanguin cu oxigen. Acest proces are loc permanent, fie că suntem conștienți de el sau nu și este fundalul constant al fiecărei activități desfășurate. Dar expirația și inspirația, cele două mari valuri ale respirației, nu ne oferă o imagine completă a acesteia. Ele sunt conectate la un vast sistem energetic care procesează și utilizează energia. Conform tradiției yoga, acest sistem de energie vitală de mare anvergură funcționează prin intermediul a cinci subenergii numite panca vayus “cele cinci sufluri subtile”.  Astfel, fără un efort conștient, temperatura corpului este menținută, sângele circulă către celule, alimentele consumate sunt digerate și deșeurile care se acumulează în corpul nostru sunt eliminate. Cu toată gama de funcții umane potențiale mobilizate, aceasta este ceea ce susține cu adevărat viața. Sub influența acestei „respirații interioare”, mecanismul minte-corp este menținut. În textele yoghine antice aceste funcții autonome denumite vayus se precizează că sunt activități vitale desfășurate prin intermediul canalelor subtile de energie (nadis).

Înțelegând rolurile și funcțiile pe care cele cinci sufluri subtile (panca vayus) le integrează în sistemul energetic uman ne putem face o imagine despre modul în care forțele pranice animă întreaga ființă. Denumirea vayavah este folosită, în general, în scrierile yoghine atunci când se face referință la prana, apana, udana, samana și vyana (pe care le vom descrie în continuare)În general acestea sunt funcțiile organelor de acțiune, dar niciuna dintre ele nu este o funcție specifică a vreunui organ de acțiune anume (indriya). În total, există zece astfel de vayus, praņa etc., cele menționate mai sus sunt cele cinci vayus principale: în timp ce naga, kurma, krkara, devadatta și dhananjaya sunt secundare. 

În practica yoghină avansată starea de Extaz Divin Samadhi este o stare de nemișcare adică o suspendare a acestor funcții. Înțeleptul Vyasa le descrie ca fiind funcțiile tuturor organelor de acțiune (indriyași funcțiile simțurilor. 

Descrierea celor cinci sufluri subtile principale

1. Prana

Prana este asociată cu zona inimii și zona plămânilor, precum și cu aerul care intră și iese în mod constant prin pasajele nazale, și cu procesul înghițirii deoarece se spune că aceasta conduce mâncarea și băutura în stomac. Prana este cea mai importantă dintre cele zece vayus. Prana rezidă din kanda, oul ezoteric al ființei, structură subtilă situată deasupra pubisului și sub ombilic de forma unui ou de pasăre. Unele tratate notează că Prana pătrunde de asemenea prin gură, nări, inimă, regiunea buricului și prin degetele de la picioare.

2. Apana

Apana este responsabilă de expirație și de mișcarea energiei în jos și spre exterior – (funcție de evacuare). Sediul acesteia este asociat cu Muladhara chakra. Tulburările sale sunt asociate cu boli ale vezicii urinare, pelvisului și colonului și contribuie la deficiențe imunitare. Unele lucrări relatează că sfera de lucru a suflului subtil apana se extinde până la tălpi, regiunea anală iar altele precizează că aceasta se extinde de la ombilic până la genunchi. În toate cazurile funcția principală a apanei este asociată cu evacuarea materiilor reziduale produse în procesul de digestie și asimilare a alimentelor. Defecația, urinarea, menstruația, ejacularea și nașterea sunt asociate cu influența suflului subtil apana.

3. Udana

Udana se află în regiunea gâtului și a capului. Cu puterea suflului subtil udana se obține capacitatea de a se produce sunetele vorbirii, ale muzicii și ale fredonării. Udana este asociată cu mișcarea ascendentă, cum ar fi mișcarea energiei în trahee. Astfel, suflul subtil udana este asociat cu Vishuddha chakra, centrul gâtului, și cu regiunile de deasupra. Un flux puternic ascendent al suflului subtil udana implică faptul că o persoană acționează dintr-o viziune superioară. Astfel, suflul subtil udana este asociat cu energia care ne conduce la revitalizarea voinței și la realizarea de sine. Ea ne determină să ținem capul sus, atât la figurat, cât și la propriu. O mișcare dezechilibrată a suflului subtil udana este asociat cu bolile care apar la nivelul gâtului și capului.

4. Samana

Samana este asociată cu regiunea dintre inimă și zona buricului și întreține focul stomacului cu ajutorul sucurilor digestive. Samana consumă alimentele și separă substanțele nutritive de cele reziduale. Suflul subtil samana funcționează în conjuncție cu agni (focul interior în calitate de foc digestiv) și este centrat în zona stomacului și a intestinelor. Astfel, este asociată în mod obișnuit cu centrul energetic Manipura chakra. Se precizează că samana funcționează, de asemenea, în plămâni, și în minte (unde sunt integrate ideile). Ea îndeplinește o funcție de gardian, permițând energiilor să pătrundă în organism în proporția și ordinea importantă, energii necesare sănătății și bunăstării. Atunci când suflul subtil samana, cât și apana sunt perturbate, apar probleme de funcționare reproductivă și urinară.

5. Vyana

Vyana se găsește în întregul corp și circulă continuu prin vasele de sânge, sistemul limfatic și sistemul nervos. Deoarece aceasta este asociată cu reglarea celor trei sisteme de bază (circulator, limfatic și nervos), este universală și semnificativă. Vyana transportă substanțele nutritive, face ca sângele să circule, provoacă transpirația, curăță toxinele din sânge și din limfă și ajută la coordonarea tuturor sistemelor. A te ridica, a te așeza, a împinge, a trage, a deschide și a închide ochii, toate acestea sunt asociate suflului subtil vyana.

Koshas, vehiculele subtile ale Sinelui Divin Atman

Koshas sunt considerate straturile energetice sau vehiculele subtile care înconjoară sau îmbracă Sinele Divin Atman. Ele mai sunt denumite “teci” sau “învelișuri”. Sunt în număr de cinci, coexistă și sunt animate unele în altele. Corpul fizic este considerat ca fiind învelișul sau stratul exterior, în timp ce stratul interior conține corpul beatitudinii, sau al Sufletului, scânteia Sinelui Divin Atman

1. Annamaya kosha – învelișul material – corpul fizic;

2. Pranamaya kosha – învelișul vital pranic – corpul astral;

3. Manomaya kosha – învelișul mental – corpul astral;

4. Vijnanamaya kosha – învelișul înțelepciunii și al cunoașterii, mentalul supraconștient sau supra-mentalul – corpul astral;

5. Anandamaya kosha – învelișul Fericirii Eterne – corpul cauzal.

Koshas au evoluat din Sinele Divin Atman prin care acesta se manifestă, astfel încât, în cele din urmă, există cinci principii, anna, prana, manas, Vijnana și Ananda.

Karmas (acțiunile) și samskaras (amintirile și experiențele trecute; impresiile mentale) sunt stocate în koshas. Ele formează părțile dintre sufletul individual (jivatma) și Sinele Universal (Atman). Eliberarea (Moksha) – poate fi definită, prin urmare, ca eliberarea sufletului, scânteia Sinelui Divin Atman de limitările învelișurilor (koshas). Pentru a deveni una cu ceva, este necesar să dezvoltăm aceleași calități ca și ceea ce dorim să devenim. Eliberarea de limitările koshas-urilor, ne eliberează de ego și de identificarea cu micul “eu”, și face posibilă fuziunea cu Infinitul. Depășirea și detașarea de corpurile subtile koshas reprezintă un amplu proces de purificare și dezvoltare fizică și mentală, posibil prin practica yoga.

1. Annamaya kosha: învelișul material – corpul fizic

Annamaya kosha este influențat de alimentele pe care le consumăm, precum și de mediul și societatea în care trăim. De aceea, învățăturile yoga subliniază cât de importante sunt interacțiunile umane pozitive și benefice, precum și o alimentație sănătoasă, pură (sattvică), pentru dezvoltarea noastră fizică și mentală. Consumul de carne, alcool și cafea slăbește vitalitatea și ne umple de vibrații negative. În practică sa constatat că o dietă sănătoasă, lacto-vegetariană, asigură hrănirea organismului într-un mod ideal.

2. Pranamaya kosha: învelișul vital pranic – corpul astral

Pranamaya kosha este învelișul subtil de energie cosmică care pătrunde și înconjoară corpul fizic. El formează aura, strălucirea care emană din noi. Prana este hrana subtilă care este la fel de necesară pentru viață ca și mâncarea și apa. Cu fiecare respirație nu absorbim doar oxigen, ci și prana. Alimentele pure (nechimizate, neprocesate) nu ne furnizează doar substanțe nutritive, ci și prana. Calitatea pranei noastre este influențată în mod decisiv de influențele externe, precum și de propriile noastre gânduri și emoții, și are impact asupra celorlalte învelișuri.

3. Manomaya kosha: învelișul mental – corpul astral

Manomaya kosha, învelișul de energie mentală, este mai extins și mai puternic decât pranamaya kosha. Domeniul său de aplicare este infinit. Mintea și gândurile pot ajunge oriunde fără nicio pierdere de timp. Prin urmare, controlul gândurilor este foarte dificil.

Filozofia școlii Vedanta ne învață: “Nu este vorba de o idee, ci de un gând: Întreaga lume există în mintea ta”.

În mintea fiecărui individ există nenumărate niveluri și lumi. Fiecare gând, fiecare idee și fiecare sentiment formează o lume separată pentru sine. Prin controlul minții putem obține controlul asupra destinului. Cea mai bună metodă de a stăpâni mintea este depășirea tuturor gândurilor; în primă fază se elimină ideile obsesive și gândurile negative iar apoi într-o fază superioară se transcend gândurile pozitive. De asemenea înțelegerea, dăruirea și rugăciunea ne purifică acțiunile (karma) și mintea.

4. Vijnanamaya kosha: învelișul cunoașterii, mentalul supraconștient – corpul astral

Vijnanamaya kosha este corpul intelectului. Acesta poate fi orientat pozitiv sau negativ. Acest lucru depinde de societatea în care trăim împreună cu impresiile senzoriale pe care le absorbim din mediul înconjurător. Acest înveliș este format din experiențele, creșterea și educația din această viață și reprezintă suma acestora. Totuși, un intelect impur nu este întotdeauna cel mai bun sfătuitor deoarece poate judeca în mod egoist, în conformitate cu dorințele personale. Intelectul poate fi un instrument foarte util, dar poate fi și un mare obstacol. De aceea, ar trebui să ne folosim întotdeauna atât rațiunea, cât și discriminarea corectă.

5. Anandamaya kosha: învelișul Fericirii Eterne – corpul cauzal

Anandamaya kosha este “corpul fericirii”. Este cel mai subtil dintre cele cinci teci. Mulțumirea durabilă și Maha Ananda (Beatitudinea Infinită) sunt acordate doar în unitatea (yoga) cu Sinele Divin Atman, toate celelalte bucurii fiind limitate și trecătoare. Bhakti Yoga (devotamentul față de Dumnezeu) ne apropie de acest scop dar pasul final poate fi făcut doar prin cunoașterea directă a Adevărului. Numai atunci omul poate atinge în cele din urmă emanciparea finală, Moksha (eliberarea spirituală).

Corpul, gândurile, emoțiile și cunoștințele intelectuale: învelișurile care acoperă nucleul existenței umane.

Toate tulburările și frământările vieții se găsesc în primele patru învelișuri (koshas). Energia din aceste prime patru koshas este pranică. Ea susține atât energia celulară, cât și cea mentală. Energia celulară suferă modificări și influențează energia mentală. Energia mentală influențează, la rândul ei, intelectul și ego-ul. Atunci când ego-ul obosește de jocul neîncetat al energiei mentale, acesta are nevoie de odihnă. În general, încetarea energiei mentale este posibilă doar în somnul profund. Dar somnul nu poate fi întotdeauna un somn profund, el este întrerupt de vise, iar în vise energia mentală a fiecăruia joacă un rol major. Singura soluție pentru o odihnă totală este oprirea minții. Mintea în activitățile sale depinde de energia pranică, astfel, controlul energiei pranice ne apare ca fiind singura soluție.

Sinele Divin Atman

Sinele Divin Atman este Conștiința Cosmică non-duală – omniprezent, omnipotent și omniscient. Yoga este procesul de auto-realizare, iar scopul yoga este unirea sufletului individual (jivatman) cu Sinele Divin (Atman). Realitatea Absolută sau Atman poate fi înțeleasă ca o conștiință pură, ceea ce înseamnă că nu poate fi descrisă în cuvinte sau concepte. Toate conceptele folosite pentru a descrie Sinele sunt doar reprezentări mentale sau aproximări lingvistice ale lui Atman. Tot ceea ce există este Cauza Eternă, Spiritul care veghează și se manifestă pretutindeni. Această cauză este Sinele Divin Atman (Dumnezeu).

Factorii care influențează vindecarea celor cinci învelișuri

În viziunea yoghină, vindecarea (pentru a fi durabilă) trebuie să atingă straturile mai profunde ale ființei. Căutarea fericirii (ananda) ar trebui să se bazeze pe o viziune interioară, direcționată asupra cunoașterii sau înțelepciunii pentru ca în acest fel să putem schimba mai ușor factorii externi care ne influențează viața.

1. Annamaya kosha (fizic) – Dietă și nutriție corectă, mâncare și apă pură, plante care îmbunătățesc digestia, plante tonice și nutritive.

2. Pranamaya kosha (vital) – Pranayama (respiarație controlată) și asanas (posturi), masaj și uleiuri speciale ayurvedice, energie extrasă din plante și băuturi naturale.

3. Manomaya kosha (mental) – Impresii senzoriale benefice derivate din natură, arta și spiritualitatea, informații exacte, rugăciune și meditație, mantre, pratyahara sau retragerea simțurilor în interior, plante care întăresc sistemul nervos.

4. Vijnanamaya kosha (supramental) – Judecată și intenții armonioase, inclusive, cunoașterea adevărată, introspecție, înțelepciune, discriminare, meditație, studiul învățăturilor superioare, dezvoltarea unor valori superioare, simțul dharmei.

5. Anandamaya kosha – (Fericire Eternă) – Relații și asocieri benefice, amor cu continență, inspirație, devotament, mulțumire, detașare, pace, Extaz Divin Samadhi.

O viziune asupra minții și a puterii sale

În ansamblu, omenirea rămâne încă inconștientă de potențialul și posibilitățile sale evolutive. Așadar nu toată lumea este conștientă de limitările minții personale, și există milioane de oameni chiar și astăzi care nu sunt deloc conștienți. Cu toate acestea, au existat întotdeauna cei care au încercat să-și depășească limitele. Acest proces, această experiență, această expansiune a fost întotdeauna alături de om și poartă numele de tantra.

Datorită naturii autentice și a profunzimii nebănuite pe care o implică, yoga este greu accesibilă unei inteligențe umane comune, mai ales dacă avem în vedere faptul că tot ceea ce este receptat va fi conștientizat sau altfel spus reflectat conform naturii celui care primește. Prin urmare, yoga va putea fi înțeleasă numai de către cel care o practică.

Pentru a înțelege tantra, trebuie definit conceptul de minte. În viața de zi cu zi, mintea a ajuns să însemne mijloacele prin care omul gândește și simte. Psihologia a definit, de asemenea, mintea în mod similar. În tantra și yoga, mintea înseamnă ceva cu totul diferit. Aici, mintea este denumită chitta, care înseamnă literalmente conștiință, iar acest termen cuprinde conștiința pe toate nivelurile existenței. Conștiința obiectivă este unul dintre aceste niveluri; conștiința subiectivă este un altul; absența conștiinței este un altul.

Mintea nu este gând, emoție sau memorie, așa cum se crede în mod obișnuit. Mintea individuală este o parte a minții universale, o parte a ceea ce cunoaștem ca minte totală. Se consideră că mintea totală sau universală este compusă dintr-un tip de proto-materie și are doi poli, cunoscuți sub numele de timp și spațiu. Timpul și spațiul sunt, de fapt, categorii ale minții dar în modul de gândire convențional se consideră că timpul și spațiul au o existență separată, diferită de mintea universală. În acest sens orice formă de materie are un nucleu, la fel și mintea. În plan material, oamenii de știință au reușit să elibereze energia din nucleul materiei printr-un proces de fisiune. În același mod, yoghinii și aspiranții spirituali au explorat modalități similare de a elibera energia din nucleul minții și al corpului material. Atâta timp cât timpul și spațiul rămân separate, nimic nu poate ieși din mintea universală, dar când timpul și spațiul se apropie unul de celălalt, atunci mintea universală devine o forță creatoare. Cu toate că mintea individuală este o parte a minții universale ea își păstrează totuși până în clipa iluminării propriul nucleu.

Potrivit învățăturilor Tantra Yoga, omul are trei corpuri (fizic, astral și cauzal) dar și trei minți asociate, câte una în fiecare dintre cele trei dimensiuni majore ale ființei. În timpul creșterii spirituale, omul trebuie să urce scara evolutivă prin aceste dimensiuni, sporindu-și treptat conștientizarea tărâmurilor superioare. În acest fel, omul se poate elibera de limitările celor trei corpuri și ale minților corespunzătoare.

În mod specific, cele trei corpuri și cele trei minți sunt:
a) corpul fizic și mintea sa, adică conștiința care operează în asociere cu corpul fizic;
b) corpul astral (subtil) și mintea sa, adică conștiința pe care o experimentăm în primul rând ca emoții și sentimente; și
c) corpul cauzal și mintea sa, adică conștiința care se exprimă în principal ca inteligență și înțelepciune.

Pe măsură ce centrii energetici chakras sunt activați și treziți omul devine conștient de tărâmurile superioare ale existenței. Deoarece prin activarea centrilor energetici energia fizică poate fi transformată în energie psihologică-spirituală (ojaschakras sunt văzute ca fiind un intermediar pentru transferul și conversia energiei între două dimensiuni vecine ale ființei, precum și ca centri care facilitează conversia energetică între un corp și mintea sa corespunzătoare.

Fiecare ființă umană proiectează un anumit tip de vibrație în jurul ei. Există ființe a căror companie este o adevărată plăcere. Ele par să posede un anumit tip de prana, sau energie vitală, pe care o transmit tuturor. Există, de asemenea, persoane negative și depresive care ne dau impresia că absorb energia celor din jur. 

Compania ființelor potrivite te poate face să te simți liniștit, optimist, mulțumit, fericit și să ai o părere optimistă despre viață. Îți dorești să descoperi și să trăiești lucruri noi. Compania nepotrivită provoacă nemulțumire, te poate face să te simți anxios, furios, trist și pesimist cu privire la viață. Motivul este că există o anumită putere pe care gândul o conține, foarte subtilă, dar puternică. 

Omul, în mod conștient sau inconștient, transmite și primește gânduri. Gândul este ca un obiect. Conform științei yoga, fiecare gând are greutate, formă, dimensiune, culoare, calitate și putere. 

La fel cum poți oferi unui prieten un măr și apoi să i-l iei, tot așa este posibil să oferi cuiva un gând puternic și apoi să î-l retragi. Binele și răul, prietenul și dușmanul nu sunt decât creații ale minții. Fiecare om își creează, cu propria imaginație, o lume a virtuții și a viciilor, a plăcerii și a durerii. Aceste calități aparțin strict atitudinii mentale interne, ele nu provin de la obiecte. Ceea ce pentru unii este o bucurie pentru alții poate fi o suferință. Gândurile unui om îi controlează viața, îi modelează caracterul și destinul și pot vindeca sau afecta pe cei din jurul său.

Forța vindecătoare a rugăciunii

Caracterul unei persoane este dezvăluit prin folosirea cuvintelor. Efectul asupra perfecționării de sine și asupra practicii spirituale poate fi întărit prin ascultarea unor cuvinte înțelepte. Cuvintele au putere și pot impregna pozitiv practica noastră spirituală. Ele ne pot ajuta să ne ridicăm conștiința. 

Relatările lui Paramahamsa Yogananda despre puterea cuvintelor sunt o mare inspirație pentru noi toți. Paramahamsa Yogananda crede despre cuvinte că au o putere enormă de a energiza mintea, de a vindeca corpul și de a exalta spiritul celor care ascultă. Puterea cuvântului este unul dintre multele daruri pe care Dumnezeu ni le-a dat pentru a ne exprima gândurile și sentimentele. Cuvintele au proprietăți vindecătoare și pot ridica conștiința ascultătorilor. Există totuși câteva cuvinte care sunt mai puternice decât altele: te rog, mulțumesc, te iubesc, iartă-mă. 

Cu cât starea noastră de conștiință este mai înaltă, cu atât vor fi mai mari binecuvântările rostite din inimă. Aceste binecuvântări sunt roadele spiritului. Ființa care este conștientă din punct de vedere spiritual este în permanență centrată în dorințele și intențiile bune care urmăresc scopul final al vieții. Omul duhovnicesc are întotdeauna o intenție pură și de aceea drumul său este spre viața veșnică. Ființa spirituală acordă binecuvântări tuturor ființelor și tocmai de aceea este binecuvântată: pentru că are o intenție curată și face fapte bune pentru toată omenirea. „Fericiți cei milostivi, căci ei vor primi milă”. (Matei 5:7)

În viziunea lui Paramahamsa Yogananda „toate vibrațiile sunetului eliberate în eter produc un efect mental momentan asupra ascultătorului, dar vibrațiile cuvintelor saturate cu forță sufletească rămân mult timp în eter, gata să lucreze în beneficiul celui care le primește. Acest principiu este operațional în eficiența rugăciunilor oferite în numele altora. În momentul în care vibrațiile vindecătoare ajung la supraconștiința persoanei care urmează să fie vindecată, sufletul acesteia trimite un val de energie din creier în jos, prin coloana vertebrală, în corp. Această Energie Vitală Divină, întărită de vibrațiile puterii vindecătoare ale lui Dumnezeu transmise prin eter, este cea care produce vindecarea. Omul nu își dă seama de puterea lui Dumnezeu care a fost implantată de El în minte. Aceasta controlează toate funcțiile corpului și, atunci când puterea sa este exercitată în mod corespunzător, poate favoriza vindecarea oricărei afecțiuni a corpului. În vindecarea divină, mai întâi mintea primește sugestia de vindecare prin gânduri pozitive, afirmație sau rugăciune. Apoi, prin convingerea supraconștientă a sufletului, puterea latentă a lui Dumnezeu se manifestă în minte. În cele din urmă, creierul eliberează energia vitală reîncărcată în mod Divin pentru a se vindeca.”