Cursul 2

Practica yoga

3

Practica yoga este o metodă străveche de realizare a Sinelui Divin Atman. Deoarece mijloacele și scopul yoga nu sunt separate, practica yoga se aseamănă cu scopul său în sine; mai degrabă, scopul va fi realizat în cele din urmă ca o evoluție a mijloacelor înseși. În acest sens există o continuitate a procesului de la început până la sfârșit. Calea începe chiar din locul și momentul prezent. Chiar aici și acum. În practica yoga există o continuitate și o procedură de creștere, o evoluție și o înflorire treptată a practicii conștiinței. Încă de la început, este bine să precizăm că nu există un salt sau o creștere bruscă, o deconectare între stadii și trebuie menținută o legătură vie între acestea. Fiecare practică de yoga, chiar și primul pas, este o metodă de educare a conștiinței în vederea atingerii a ceea ce ea caută în procesul acestei înfăptuiri.

Filosofia și yoga lui Maharishi Patanjali
Înțeleptul Patanjali

Patanjali a fost un înțelept indian. Se știu foarte puține lucruri despre el și nimeni nu poate spune exact când a trăit. Deși identitatea și datarea lui Patanjali nu sunt foarte precise, acest lucru contează mai puțin, deoarece el este unul dintre marii „purtători ai înțelepciunii atemporale care este moștenirea întregii umanități”.

Patanjali a codificat învățăturile yoga într-un text sacru cunoscut sub numele de Yoga Sutras. În prezent, această lucrare a filozofiei clasice de yoga este considerată fundamentală. Yoga Sutras a lui Patanjali descrie calea Raja Yoga, care este adesea numită „Calea regală”.

Când înțeleptul Patanjali își scria teza despre Raja Yoga, un discipol i-a pus o întrebare: „Ce este yoga?” El a răspuns: „Yoga este o formă de disciplină”. I s-a pus o a doua întrebare: „Care este scopul acestei discipline?”. El a răspuns: „Cu această disciplină, puteți schimba comportamentul minții”. Apoi a fost întrebat din nou: „Care este rezultatul schimbării minții?”. Înțeleptul Patanjali a răspuns: „Atunci îți vei realiza adevărata ta natură”.

Yoga Sutras sunt clasificate drept aforisme clasice ale psihologiei orientale antice, textul indică modul în care trebuie controlată mintea pentru a atinge obiectivele yoga.

Pentru a ajunge la starea de Samadhi sau Iluminare, Patanjali a organizat practica yoga într-o „cale cu opt etape”.

Cele opt etape în practica yoga ale lui Maharishi Patanjali

1. Yama

Ahimsa – non–violenţa;
Satya – respectarea adevărului;
Asteya – non-furtul;
Brahmacharya – continenţa sexuală;
Aparigraha – non–posesivitatea.

2. Niyama

Santosha – mulţumirea şi acceptarea realităţii interioare și a mediului exterior;
Tapas – austeritatea;
Svadyaya – studiul şi lectura spirituală într-o stare transfigurată;
Ishvarapranidhana – adorarea lui Dumnezeu; îndreptarea acţiunilor, gândurilor, sentimentelor şi a aspiraţiilor către Divin.
Saucha – purificarea tuturor nivelelor fiinţei;

3. Asana – Cunoașterea și practicarea celor mai importante posturi corporale.

4. Pranayama – Respirația controlată pentru purificare și pentru pregătirea minții în practica vizualizării și a concentrării.

5. Pratyahara – Retragerea simțurilor în interior.

6. Dharana – Concentrarea și aducerea minții într-un singur punct.

7. Dhyana – Meditația.

8. Samadhi – Eliberarea conștiinței.

Aceste opt discipline yoghine pot fi clasificate în cinci grupe:
1. Formarea morală: yama și niyama. Purificarea mentală, armonizarea și pregătirea minții pentru Iluminarea Spirituală.
2. Antrenamentul fizic: asana și pranayama. Reglarea energiei vitale și a circulației sanguine; reglarea funcțiilor nervoase și musculare.
3. Antrenamentul mental: pratyahara și dharana. Introspecția și controlul conștiinței.
4. Antrenamentul spiritual: dhyana. Atingerea supraconștiinței și contactul cu ființele spirituale.
5. Samadhi: Unitatea cu Divinul, cel mai înalt stadiu al dezvoltării spirituale.

Centrii de energie astrală

În limba sanscrită cuvântul chakra are mai multe semnificații, acesta este întâlnit ca “roată”, “cerc”, “vortex”, “vârtej”, “spirală” sau orice dispozitiv circular; indică, de asemenea, mișcare dar se referă la centrii de energie spirituală din corpul uman care dau naștere unor energii înfloritoare. Textual cuvântul chakra mai este întâlnit și sub numele de padma care înseamnă “lotus”. 

Chakrele se află dincolo de domeniul percepției obișnuite și după cum sugerează și numele au fost descrise ca vortexuri sau vârtejuri (centri de energie astrală pranică) și sunt situate în plan subtil în anumite zone specifice corespondente din corp. 

Energia chakrelor se răspândește în jurul corpului și mai departe, formând ceea ce se numește aură. Scrierile yoghine precizează că ființă umană este înzestrată cu 114 chakras, dintre care 112 au puncte de proiecție în corpul fizic, iar celelalte două sunt menționate ca fiind plasate în afara corpului fizic.

Cu toate acestea, în cadrul sistemului energetic, prin intermediul practicii yogayoghinii antici clarvăzători au identificat în principal șapte puncte de focalizare sau centri în care energia tinde să se concentreze. Fiind cele mai importante, aceste șapte chakras acoperă întregul spectru al ființei umane de la fizic la subtil.

Aceste puncte focale pot fi comparate cu șapte rezonatoare distincte care au rolul de a pune ființa în rezonanță instantaneu (atunci când sunt trezite și controlate în mod conștient) cu o infinitate de energii ale întregii manifestări din Univers. 

Prin cunoașterea interioară a celor șapte chakras ale sistemului energetic uman, ni se dezvăluie cele șapte niveluri de experiență sau lumile corespunzătoare. Fiecare plan sau strat de vibrație din ființa noastră vibrează mai mult sau mai puțin la unison sau, cu alte cuvinte, în rezonanță cu planul macrocosmic corespunzător și este centrul de activitate al unei anumite tattva (energie misterioasă a naturii sau principiu subtil particular).

Ca o adevărată natură subtilă, fiecare centru energetic este asociat unui anumit nivel de frecvență și subtilitate a energiei și se manifestă ca un sui-generis comutator care activează sau deschide nivelurile vibraționale corespunzătoare ale minții umane.

Chakras, suficient de energizate, acționează asupra anumitor sisteme, organe și glande corespunzătoare din corp. În funcție de trezirea sau energizarea unei stări de rezonanță mult mai mare (predominantă) cu un anumit plan sau nivel principal de vibrație din Macrocosmos, centrul energetic corespunzător (chakra) devine predominant activ în acea ființă. Prin urmare, centrul energetic care este cel mai intens energizat, conștient sau spontan, în ființă, determină o anumită predominanță a manifestărilor specifice ale sistemelor, organelor și glandelor corespunzătoare manifestării chakrei predominante. Chakras sunt deosebit de sensibile la toate tipurile de energie, atât externă, cât și internă, inclusiv la propriile noastre gânduri și sentimente.

Trezind gradat centrii energetici, de asemenea, sunt trezite și calitățile asociate cu aceștia; tehnicile implică în principal o profundă concentrare asupra lor. 

Pe măsură ce exersăm și conștiința noastră se elevează, centrii energetici se echilibrează și astfel ne apropiem din ce în ce mai mult de întâlnirea cu Sinele Divin Atman. Energia echilibrată se deplasează ritmic și natural generând stabilitate și armonie. Chakras ne oferă o cheie esențială în a înțelege ceea ce corpul încearcă să ne comunice și ne ajută să abordăm oricare problemă care ar putea apărea în practica noastră spirituală.

Încă din secolul al XV-lea, un grup de yoghini cunoscuți sub numele de Natha, s-au unit pentru a-și întări abilitățile. Aceștia au sistematizat și documentat importanța și funcționalitatea centrilor energetici din ființa umană. Practicând în grup, realizând posturi corporale (asanas), respirație controlată (pranayama), gesturi divine (mudras) și ascultare profundă interioară (nada), aceștia au sesizat apariția mai rapidă a puterilor yoghine paranormale (siddhis).

Denumirea și localizarea corespunzătoare a celor șapte centri de energie astrală și Brahmarandra care corespund celor șapte straturi vibraționale principale ale Macrocosmosului

1. Muladhara chakra  – centrul energetic al energiei pământului (pritivi tattva) situat în plan subtil la baza coloanei vertebrale între anus și sex;

2. Swadhisthana chakra – centrul energetic al energiei apei (apas tattva) situat în plan subtil la două degete sub ombilic;

3. Manipura chakra  – centrul energetic al energiei focului  (tejas tattva) situat în plan subtil la două degete deasupra buricului;

4. Anahata chakra  – centrul energetic al energiei aerului (vayu tattva) situat în plan subtil în mijlocul pieptului;

5. Vishuddha chakra – centrul energiei subtile fundamentale a timpului etern (akasha tattva) situat în plan subtil în zona gâtului între claviculă și ceafă;

6. Ajna chakra – Forţa Voinţei Spirituale Universale situată în plan subtil în zona frunții (anham tattva);

7. Sahasrara – Centrul Suprem al ființei situat în regiunea creştetului capului (mahat tattva);

8. Brahmarandra – “deschizătura lui Brahma” care se află în vârful centrului energetic Sahasrara.

Sahasrara înglobează și transcende toți centrii de energie. Fiecare chakră se reflectă în celelalte chakre și generează o stare specifică. Unele sisteme yoga mai abordează și Chandra chakra (polaritate yin, -, stanga, lunar) și Suriya chakra (polaritate yang, +, dreapta, solar) care sunt situate corespondent deasupra ombilicului. Chakrele și energia Kundalini fac referință la funcțiile subtile ale unui sistem energetic puternic dar nu ar trebui să fie luate ca atare.

Ascensiunea spirituală și centrii de energie astrală

Chakras indică direcția căii spirituale și simbolizează în om diferite niveluri de conștientizare. Controlul și trezirea unui anumit centru de energie va induce o stare de conștientizare corespunzătoare; în schimb, o stare de conștientizare corespunzătoare va atrage energia (prana) în chakra corespondentă prin intermediul fenomenelor de rezonanță.

Chakras indică potențialul maxim al fiecărei ființe umane și căile prin care omul își poate transcende limitele individuale. Acestea ne arată cum omul poate depăși progresiv limitările sale actuale și cum poate trece dincolo de ceea ce crede că este el însuși, sau mai precis, dincolo de concepțiile actuale limitatoare despre sine. Centrii superiori de energie, armonios treziți indică niveluri superioare corespondente înțelegerii și armoniei, empatiei, fericirii, identificării, cunoașterii și ai Extazului Divin (Samadhi).

Chakrele înglobează puterea conștiinței care se află în stare latentă dar la îndemâna oricărei ființe umane care conștientizează și acționează în a le trezi. Conform tratatului Tantra Sara acestea subliniează și ne arată că realitatea Macrocosmosului există în microcosmosul uman: “Ceea ce este aici (în microcosmosul fiinţei tale), se află pretutindeni (în Macrocosmos sau Univers). Ceea ce nu este aici (în microcosmosul fiinţei tale) nu-i nicăieri (în întregul Macrocosmos sau Univers).”

Iată două pasaje biblice care confirmă de asemenea existența chakrelor: “Și a visat și iată o scară (succesiunea asecendentă a centrilor de energie astrală) așezată pe pământ, (Muladhara chakra) al cărei vârf ajungea până la cer (Sahasrara); și iată îngerii lui Dumnezeu urcau și coborau pe ea.” Geneza (28:12) 

Taina celor șapte stele pe care le-ai văzut în mâna Mea dreaptă și a celor șapte sfeșnice de aur (cele șapte chakre). Cele șapte stele sunt îngerii celor șapte biserici (zeitățile – îngerii – care prezidează fiecare chakras), iar cele șapte sfeșnice pe care le-ai văzut sunt șapte biserici (cele șapte chakras).” Apocalipsa (1:20)

Așa cum au stabilit înțelepții din trecut, calea yoga mai poate fi descrisă ca o serie de etape. Chakras definesc calea pe care fiecare ființă conștientă trebuie să o parcurgă pentru a-și realiza adevăratul potențial. Sa mai spus despre ele că sunt fie un plan fie o linie directoare de expansionare pentru toate straturile superioare ale minții. Vechii rishis, sfinții, yoghinii, înțelepții, tantricii, clarvăzătorii, iluminații, au formulat ascensiunea în stări din ce în ce mai înalte de conștiință sub forma unor diagrame simbolice ale centrilor de energie care transmit mult mai mult decât o pot face cuvintele.

Simbolurile, în timpul practicii yoghine pot fi folosite ca punct focal de concentrare al atenției pentru a ajuta la trezirea chakrelor prin punere la unison, grație procesului de rezonanță trezit în ființa umană de energiile corespondente în scopul înălțării nivelului de conștiință. 

Etapele succesive ale (practicii) yoga sunt pline de minuni.” (Shiva Sutra). Trezirea progresivă a centrilor de energie corespunde acestor etape. 

Chakras au fost cunoscute în toate părțile lumii și de-a lungul istoriei de către oamenii iluminați. Ele nu se limitează la un sistem anume, căci ele constituie alcătuirea fundamentală a omului iar cuvintele și simbolurile pot doar să indice existența lor. 

Conform binecunoscutei zicale yoghine “un gram de practică valorează cât tone de teorie”, trezirea și experimentarea lor se face în propria ființă, pentru că nimeni altcineva nu le poate experimenta vreodată în locul tău. Diagramele lor sunt doar indicatoare și puncte focale de rezonanță, un mijloc pentru propria ta experiență. Așadar, fiecăreia dintre cele șapte chakras îi este atribuit un simbol sacru, o diagramă. Cu ajutorul simbolului sacru este posibilă trezirea, extinderea și controlarea forțelor psihice inerente. 

Sahasrara (în viitor)
Ajna Chakra
Vishuddha Chakra
Anahata Chakra
Manipura Chakra
Swadhisthana Chakra
Muladhara Chakra